CategoriesGandul cel bun

Luni începe Postul Crăciunului

Mai sunt doar doua zile pana cand incepe Postul Nasterii Domnului sau Craciunului, unul dintre cele mai mari posturi de peste an. Lasatul secului este chiar duminica, pe 14 noiembrie, iar de luni, 15 noiembrie, crestinii ortodocsi vor intra intr-o perioada de 40 de zile de post.

Nu se va mai consuma  carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin, precizeaza Doxologia.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca este hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. Asa cum este traditia, in aceasta perioada, crestinii se pot spovedi si impartasi.

Pe toata perioada postului, mai sunt si cateva sarbatori importante, precum Intrarea Maicii Domnului in biserica pe 21 noiembrie, Sfantul Andrei – pe 30 noiembrie,  Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie si Sfantul Nicolae – 6 decembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *